Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Podstawa:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% - 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% - 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka
Przygotowanie: 

1. Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią.
3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
4. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
5. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą.
6. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
8
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja