kryzysek

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 0,5 kgmąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 4 łyżkicukier - 1 szklankacukier puder (może być zwykły) - 30 dagcukier waniliowy - 2 szt.mleko - 0,5 lmasło - 1 kostkamargaryna - 15 dagjaja - 6 szt.miód - 2 łyżkisoda oczyszczona - 2 płaskie łyżkiprzyprawa do piernika

Przygotowanie: 

CIASTOmąkę, margarynę, 2 całe jajka, miód, 20 dag cukru(pudru lub zwykłego), sodę i przyprawę do piernika zagnieść na ciasto. Rozdzielić na trzy równe części. Rozwałkować, przełozyć na blachę i każdy placek piec około 15 min w temperaturze 180 stopni. Placki nabiorą brązowo - złocistego koloru. Po upieczeniu placki wystudzić.MASA4 jajka roztrzepać z 3/4 szklanki mleka, cukrem, mąką ziemniaczaną i przenną oraz cukrem waniliowym. Wlać na gotujace sie pozostałe mleko. Gotowy budyń przestudzić i utrzec z kostka masła (jest to zwykły krem taki jak wiekszość ludzi robi to placków, mozna tu wykorzystać własny przepis lub ugotować poprostu KARPATKĘ-KREM)Przełożenie plackaI placek - masa - II placek - masa - III placek - cukier puderSMACZNEGO!!!

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo