Czekoladowe kokosanki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
jajka – 2 szt.
masło lub margaryna - 25 dag
cukier - 20 dag
kakao - 1 łyżki
aromat rumowy
wiórki kokosowe - 15 dag
mąka - 25 dag
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

tłuszcz do wysmarowania blachy
dekoracja
cukier puder - 25 dag
kakao - 1 łyżki
masło lub margaryna - 2-3 łyżki (40 g)
wiórki kokosowe - 2-3 dag
mleko - 3-4 łyżki

Przygotowanie: 

Przygotować formę do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, starannie ubić. Dodać aromat rumowy i kakao, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do formy.
Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
Przygotować krem: masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko wymieszać na jednolitą masę.
Upieczone ciasto wyjąć, posmarować kremem, posypać wiórkami kokosowymi i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki 2 x 4 cm.

pysznie.pl