Cytrynowe muffinki z serową pianką
14/04/2016 - 22:29
kuchnia włoska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 150ml śmietanki 30%
- 100g serka Cremetta marki Lactima
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Pianka:
Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.
Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
1 godzinaLiczba porcji:
10Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz