Ciasto kruche (przepis podstawowy)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka krupczatka - 30 dag
masło - 20 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 3 ugotowane

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce, ugotowane żółtka (przetarte), cukier. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm najlepiej przez folię na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenieść na blachę. Uformować brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C. Piec na złoty kolor ok. 10 minut.
Kruche ciasto można wykorzystać dopieczenia mazurków, placków, tortów i drobnych ciastek.
Gdy ciasto ma zachować kształt np. w kruchych babeczkach, należy zamiast ugotowanych żółtek wziąć surowe.

pysznie.pl