Ciasto jabłkowe z budyniem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 50 dag
masło lub margaryna - 25 dag
jajka – 2 szt.
cukier - 20 dag
mleko - 2 szklanki
budyń waniliowy - opakowanie
jabłka - 5-6 szt.
cukier puder - 2 łyżki

tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie: 

Z połowy porcji mąki (25 dag), tłuszczu (12,5 dag), sześciu łyżek cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na 1 -2 godz. (lub na 30 minut do zamrażalnika). Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również odłożyć do lodówki (lub do zamrażalnika).
Formę posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwsze ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
Na upieczonym cieście rozsmarować budyń, na nim położyć jabłka, a wierzch posypać startym na tarce pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl