Ciasto cytrynowo-migdałowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cukier - 25 dag
galaretka cytrynowa - 3 łyżki
cytryny – 4 szt.
masło lub margaryna - 20 dag
mąka - 20 dag
jajka - 6 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
zmielone migdały - 10 dag
posiekane migdały - 5 dag
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie: 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać mąką ewentualnie bułką tartą. Dno formy posypać 8 łyżkami cukru. Przygotować galaretkę według przepisu.
Jedną cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, przekroić i wycisnąć sok. Pozostałe cytryny obrać i pokroić w plasterki.
Masło rozpuścić, wystudzić. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru dodać skórką i 2 łyżki soku z cytryny. Powoli wlewać masło. Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami. Pianę z białek i mąkę powoli na dodawać do masy z żółtek, delikatnie mieszać.
Plastry cytryny ułożyć w formie na cukrze, na nie wyłożyć ciasto. Wsławić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Tortownicę z upieczonym ciastem wyjąć i wystudzić. Posiekane migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ciasto wyjąć z form, polać tężejącą galaretką, brzegi posypać migdałami.

pysznie.pl