Biszkopt z nadzieniem twarożkowo - bananowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
jajka - 4 szt.
cukier – 1 szklanka
mąka tortowa - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
soli - szczypta
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka

masło i tarta bułka do formy
krem
twarożek homogenizowany - 2 opakowania
banany – 3 szt.
cukier puder - 2 łyżki
cukier waniliowy
masło - 1/2 kostki
żelatyna - 3 łyżeczki
gęsta śmietana - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
wiórki kokosowe - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą prawie białą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i pianę stopniowo (na przemian) dodawać do żółtek, delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, temperaturę podwyższyć do 180°C. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, przestudzić.
Przygotować krem: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jednego banana obrać, miąższ rozgnieść. Twarożki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, miąższ z bananów, skórkę i część soku z cytryny, zmiksować. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, cienkim strumieniem wlać do kremu, cały czas ubijać. Dodać masło z cukrem. Ubijać, aż krem zacznie gęstnieć.
Biszkopt przeciąć na 2-3 krążki, przełożyć kremem. Pozostałe banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, udekorować wierzch tortu. Boki oprószyć wiórkami. Odstawić na 2 godz.

pysznie.pl