pysznie.
Opublikowany pysznie. (http://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zakwas (żur kiszony)

Zakwas (żur kiszony)

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

mąka żytnia – 4 łyżki czosnek – 2-3 ząbki woda – 3 szklanki skórka z razowego chleba - kawałek  

Przygotowanie: 

Posiekany czosnek włożyć do kamiennego garnka, wsypać mąkę, wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać, włożyć skórkę z razowego chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Gdy uzyska kwaśny smak i charakterystyczny zapach, przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Dodawać do zup.


Adres URL źródła: http://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/inne/zakwas-%C5%BCur-kiszony