Groszek ptysiowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

woda - 1/8 l
masło - 3 dag
sól - szczypta
mąka - 6 dag
jajka - 2 szt.
gałka muszkatołowa - szczypta

Przygotowanie: 

Zagotować wodę z masłem, solą i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia, wsypać mąkę. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, wbić 1 jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto wystudzić, następnie dodać drugie jajko i znów dokładnie wymieszać.
Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść małe kawałki ciasta łyżeczką lub wyciskać szprycą do kremów. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na ok. 15 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę. Podawać do zup czystych i zup-kremów. Przechowywać w suchym miejscu.

Czas przygotowania: 
1 godzina
pysznie.pl