Sałatka warstwowa

kuchnia polska
Ocena: 
5
Średnia: 5 (1)
Składniki: 
  • kukurydza – ok. 1 puszka
  • seler w zalewie – mały słoiczek
  • por - 1 szt.
  • ananasy – niecała 1 puszka
  • jajka ugotowane na twardo – 4-5 szt.
  • majonez
Przygotowanie: 

Kukurydzę wsypać na dno szklanego naczynia (najlepiej z pionowymi ściankami). Selera rozłożyć na kukurydzy. Pora umyć, wysuszyć, pokroić. Ułożyć kolejną warstwę tym razem z pora. Następna warstwa to majonez, należy go równomiernie rozsmarować (nie mieszać!). Jajka obrać, posiekać i równo rozłożyć następną warstwę, a na nich osączonego z zalewy i pokrojonego ananasa. Na koniec sałatkę obficie posmarować majonezem. Sałatkę nakładać tak, aby najgłębiej schowana kukurydza również znalazła się w porcji.

pysznie.pl