Pizza klasyczna z drożdżami instant (ciasto)

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 40 dag
drożdże instant - 2 płaskie łyżeczki
cukier - szczypta
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa - 10 łyżek
ciepła woda - 1 szklanka

Przygotowanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, wlać olej i wodę. Bardzo staranie wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ręki i naczynia, być elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować blachę (wielkości piekarnika), posmarować ją olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i uformować cienki placek o grubości ok. 1/2 cm (można formować ciasto palcami na blasze, ale nie wałkować). Równomiernie rozłożyć na całej powierzchni. Na cieście położyć to co się lubi (np. sos pomidorowy z bazylią, plasterki salami, pokrojoną cieniutko paprykę, oliwki, drobno posiekaną cebulę, ser żółty).
Pizzę można odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia, albo do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C i od razu podwyższyć temperaturę do 250°C. Piec ok. 15 minut (pizza się zarumieni, a ser stopi).

pysznie.pl