Kontakt E-mail Logowanie
szukaj   w tytule
  w składnikach

ą ć ę ł ń ó ś ż ź  

Pizza

kuchnia włoska

Pizza klasyczna z drożdżami instant (ciasto)

Składniki:

mąka - 40 dag
drożdże instant - 2 płaskie łyżeczki
cukier - szczypta
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa - 10 łyżek
ciepła woda - 1 szklanka

 
 
 
 Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, wlać olej i wodę. Bardzo staranie wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ręki i naczynia, być elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować blachę (wielkości piekarnika), posmarować ją olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i uformować cienki placek o grubości ok. 1/2 cm (można formować ciasto palcami na blasze, ale nie wałkować). Równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Na cieście położyć to co się lubi (np. sos pomidorowy z bazylią, plasterki salami, pokrojoną cieniutko paprykę, oliwki, drobno posiekaną cebulę, ser żółty).
Pizzę można odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia, albo do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C i od razu podwyższyć temperaturę do 250°C. Piec ok. 15 minut (pizza się zarumieni, a ser stopi).


autor: pysznie.pl
Powrót do poprzedniej strony Dodaj komentarz Dodaj do ulubionych Wersja do wydruku
 
Do tego przepisu jeszcze nie ma komentarzy
 
PRZEPISY (1247)
Ciasta i torty (109)
Desery (60)
Dodatki do ciast (6)
Dodatki do zup i mięs (23)
Drób (25)
Grzyby (11)
Inne (34)
Mięsa (135)
Mięsa z warzywami (30)
Napoje bezalkoholowe (26)
Napoje z alkoholem (44)
Pizza (4)
Potrawy z grilla (27)
Potrawy z jaj i mąki (92)
Przekąski (86)
Przetwory (32)
Ryby i owoce morza (74)
Sałatki (102)
Sosy (76)
Surówki (32)
Warzywa (50)
Zapiekanki (28)
Zupy (141)

Przepisy kulinarne
od A do Z

 




User: Anonymous Copyright © 2005
Reklama: Niezawodne projektory multimedialne