Boeuf Strogonow

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

polędwica wołowa - 60 dag
lub rostbef - 80 dag
tłuszcz - 6 dag
mąka - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
papryka - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
przecier pomidorowy - 3 łyżki
posiekana pietruszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Polędwicę wypłukać, pokroić w plastry grubości około 1/2 cm, które następnie pokroić w paski. Cebulę pokroić na talarki. Część tłuszczu podgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą przełożyć następnie do garnka. Na pozostałym mocno rozgrzanym tłuszczu, smażyć mięso (na dużym ogniu) około 2—3 minuty, cały czas mieszając, pod koniec smażenia oprószyć mąką. (Mięso musi leżeć w jednej warstwie, gdyż inaczej wydzieli się z niego sok i nie zrumieni się). Przesmażone na rumiano mięso włożyć do garnka z cebulą, dodać przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, posolić, zagotować cały czas mieszając.
Podawać posypane zieloną, siekaną pietruszką, z ziemniakami i zieloną sałatą lub surówką z warzyw itp.

pysznie.pl